mandag 14. februar 2011

Det lille livet

Hvem skal passe på det lille livet?

Steinar Lem snakket bestandig om det lille livet. Om gresset, blomstene, maurene, marihønene og de andre små skapningene som lever og finnes. Han skjønte humlenes eget språk, forstod de magiske ordene og brukte enhver anledning til å få andre til å stoppe opp og bare lytte. Se seg om og innse at hele verden er et gigantisk eventyr.

Så døde han.

For meg var Steinar Lem et av de store forbildene, en av de aller viktigste heltene. En av dem som har gjort meg til den jeg, som virkelig har betydd noe. Jeg husker jeg leste boken hans 'det lille livet' og fikk tårer i øynene av det vakre han skrev. Og at jeg samtidig ble redd, for han spør det samme spørsmålet igjen og igjen.

Hvem skal passe på det lille livet?

I en tid der forbruk og materialisme står så sterkt, hvem skal se magien i humlene? Hvem skal se eventyret og enda viktigere, hvem skal rope ut til alle de kjenner at nok er nok og nå kan vi ikke forbruke mer for det skader jorda og ikke blir vi lykkeligere av det heller.

Tenk om vi hadde politikere som turte å skrike like høyt om naturvern som det hver dag ropes om penger. Tenk om vi hadde politikere som av og til gikk ut i skogen fordi det er der den største av alle verdier finnes. Som lyttet til humlenes magiske ord.

Hvis humlene kunne gi råd, hva ville de ha sagt?

Alle undersøkelser viser at økt forbruk ikke gjør oss lykkeligere. Det som har størst effekt på lykkefølelsen er kontakt med andre mennesker og å være ute i naturen. Så i stedet for å kjøpe noe nytt denne uka, kanskje vi i stedet kan gå mer tur i skogen? Le mer sammen med andre? Eller lese Steinar Lem sine tanker.


Og ikke for å avsløre hvordan boken ender, men jeg regner med at du allerede har gjettet det. Hvem skal passe på det lille livet?

Du og jeg

2 kommentarer:

  1. Kan vi le sammen i kveld, og bli lykkeligere?

    SvarSlett
  2. Bare, så veldig bra at du setter ord på det. Steinar Lem og, for så vidt.

    SvarSlett